Ahad, 23 Ogos 2015

Pai Labu



Antara dessert yang mudah dan senang membuatnya. Rasanya.......memang sedap!!!!!. Jom kita intai resepinya....

PAI LABU

Pie Crust :
250gm butter
300gm tepung gandum
50gm gula halus
2 sudu makan air sejuk dari peti ais
1 biji telur kuning
sedikit garam
acuan pai ataupun yang sesuai dengannya

Caranya:
Tepung, gula, butter dan garam disatukan. Adun menggunakan senduk kayu atau garpu hingga rata.
Masukkan telur kuning dan air. Adun lagi hingga menjadi adunan yang licin.
Guna penggelek, canai adunan mengikut kesesuaian saiz bekas pai. Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis. Masukkan dalam acuan pai, kemaskan tepi. Bahagian dalam, cucuk2kan dengan garpu.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan sehingga separuh masak pada suhu 170C. Keluarkan dari oven dan biarkan sebentar.


Pie Filling:
250gm labu ~ yang telah dikukus
115gm gula pasir 
3 biji telur
150ml susu cair
1/2st serbuk kayu manis ~ saya tak letak
esen vanilla
sedikit warna kuning

Caranya:
Satukan semua bahan dalam blender, blender hingga halus. Tuang adunan kedalam kulit pai. Bakar dalam oven pada suhu 180C sehingga kulit pai kelihatan kekuningan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan