Khamis, 27 Ogos 2015

Belinjau madu


Keropok belinjau......ada peminatnya tersendiri. Tak kurang pula, ada yang tak suka sebab rasanya lemak2 pahit. Kalau nak bagi semua orang suka memakannya, kita sira dengan madu. Yang pahit akan bertukar lemak2 manis!!!!. Kalau tak percaya, cuba buat....anak2 pasti suka. Selalunya buat cornflakes madu, cuba kali ini buat belinjau madu. Memang makan tak cukup sebalang!!!.



BELINJAU MADU
Olahan : UDA


Bahannya:
200gm keropok belinjau yang telah digoreng ~ patah2kan sebesar cornflakes
45gm gula pasir
100gm butter / margerin
3sb madu
bijan hitam & bijan putih
badam cincang atau jenis kekacang yang lain ~ disangai@ digoreng tanpa minyak
papercup secukupnya


Caranya:
1. Panaskan butter, gula dan madu dalam kuali. Dgn api perlahan, kacau hingga larut. 
2. Masukkan keropok belinjau, kacau hingga sebati dan rata. Tutup api.
3. Masukkan dlm papercup, tabur bijan dan kekacang.
4. Susun dalam loyang, bakar selama 10 minit atau keperangan.
5. Sejukkan dulu baru simpan dlm bekas kedap udara.
*** Boleh juga kurangkan gula, lebihkan madu, ikut citarasa masing3.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan