Jumaat, 28 Februari 2014

Talam Sagu



TALAM SAGU

Bahan bawah: A
1 1/2 cawan sagu biji ~ dibasuh dan direndam
3 cawan santan
garam secukupnya
pewarna ~ saya guna kuning lemon


Bahagian atas: B
150gm tepung gandum
250gm gula pasir
650ml santan + air pandan ( 10 helai daun pandan + 2 cawan air ~ dimesin)
2 biji telur 
garam
pewarna hijau




Caranya:
1. Guna acuan lompang, sapukan sedikit minyak, ketepikan.
2. Satukan bahan A, masuk dalam periuk dan kacau atas api  hingga likat dan sagu jadi jernih.
3. Sudukan adunan A dalam acuan lompang separuh je. Buat hingga habis.
4. Kukus dgn api sederhana selama 15 minit atau hingga masak.
5. Satukan bahan B, tapiskan dalam periuk. Kacau hingga naik wap, tutup api.
6. Bila adunan A dah masak, sudukan adunan B diatas adunan A. Kukus lagi selama 20 minit atau hingga masak. Pastikan tutup kukusan sentiasa dilap supaya air tidak menitik dan permukaan kuih nampak licin.
7. Sejukkan dulu baru keluarkan dari acuan.









Tiada ulasan:

Catat Ulasan