Selasa, 5 November 2013

Kek Kukus Coklat Kentang Keju


KEK KUKUS COKLAT KENTANG KEJU
Olahan : UDA



Cream Cheese
Bahannya:
250gm cream cheese
50gm gula halus ~ kalau suka manis boleh tambah lg
1bj telur
1sb tepung gandum
1sb air


Caranya:
1. Pukul cream cheese dgn gula hingga halus dan gebu.
2. Masukkan telur, tepung gandum dan air, pukul lagi hingga rata dan sebati.
3. Ketepikan.






Kek Coklat Kentang

Bahannya A 
60gm butter
60gm santan kotak
60gm dark coklat compound ~ dipotong2
** panaskan butter & coklat secara double boiler. Dah cair, masukkan santan, kacau dan ketepikan.

Bahan B
4bj telur
95gm gula castor
100gm kentang ~ yg telah dikukus dan dihaluskan
1st ovalete

Bahan C
80gmtepung gandum ~ diayak
2sb serbuk koko ~ diayak



Caranya:
1. Panaskan kukusan. Alas loyang dgn baking paper dan sapu butter.
2. Pukul bahan B hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan bahan C sikit2., adun rata.
4. Masukkan bahan A. adun rata.
5. Bahagikan kepada 2 bahagian.
6. Kukus bahagian 1 selama 10 minit atau hingga masak .
7. Kukus adunan cream cheese atas bahgian 1 selama 10 minit atau hingga mengeras.
8. Kukus bahagian 2 atas cream cheese selama 20 minit atau hingga masak.
9. Sejukkan baru dipotong.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan