Isnin, 13 Mei 2013

Agar Agar Lapis Keladi

Assalamualaikum, salam sejahtera. Cuaca hari ni memang panas, sampai ke malam pun masih panas. Hujan ke panas ke.....semuanya kuasa Allah ye tak?. Panas macam ni.....peniaga yang menjual air memang untung!!!. Alhamdulillah......dalam panas, ada hikmahNYA. Cuaca macam ni, jom kita layan yang sejuk2....dapat minuman ABC, sedapnya!!!!.  Kalau tak pun, jom kita layan agar2 yang sedap ni. Sesiapa yang minat dengan keladi, boleh cuba resepi yang satu ni.....




AGAR AGAR LAPIS KELADI (loyang 9 x 9)
Sumber : Citarasawan
Di Olah : UDA



Bahan A (santan)
15gm serbuk agar agar 
1000 ml air
200gm gula pasir
50gm santan serbuk

Bahan B (keladi)
15gm serbuk agar agar
800ml air
200gm gula pasir
250gm keladi ~ didadu dan direbus (kisar dgn 200ml air)
1 st esen keladi ~ saya tambah
pewarna ungu secukupnya



Caranya:
1. Masak bahan A hingga mendidih. Kecilkan api.
2. Satukan bahan B, masukkan keladi kisar, warna ungu dan esen keladi. Masak hingga mendidih, kecilkan api.
3. Loyang dibasahkan dulu dgn air. Tuang agar2 keladi dalam loyang, biar hingga hampir beku. Ambil garpu, garis2kan dipermukaannya, tuang pula agar2 santan. Ulangi melapis berselang seli hingga habis. Pastikan setiap lapisan, sukatan agar2 sama banyak, baru nampak cantik.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan