Jumaat, 19 Oktober 2012

Quiche Makanan Laut






Assalamualaikum. Kali ni nk kongsi resepi pastri yg rangup dan sedap......sesapa yg suka makanan laut, sukalah. Tetapi yg tak suka tu, boleh tukar inti lain. Kita yg buat dia!!!!!!. Resepi asal dari Chef Wan tetapi saya dah ubahsuai ikut selera saya. Adunan pastri pun saya kurangkan, memandangkan saya ada acuan saiz 8in dan nak buat sebiji je. Sesapa yg minat ngan pastri pedas, jom kita intai........






QUICHE MAKANAN LAUT
Resepi Olahan : UDA


Bahan pastri:
250gm tepung gandum
sedikit garam
1/2 st serbuk kari
1 tangkai daun sup (dicincang)
115gm butter sejuk (didadu)
air secukupnya

Caranya:
1. Satukan semua bahan kecuali butter dan air. Gaul rata.(saya guna mixer)
2. Masukkan butter, adun hingga menjadi serbuk roti.
3. Masukkan air sikit2 dan adun hingga boleh dikepal sahaja. Tak perlu adun lama2 @ terlebih uli.
4. Canai doh dan letakkan doh dlm acuan pai.
5. Kemaskan keliling acuan pai, lebihan potong dgn pisau. Cucuk permukaan doh dgn garpu supaya pastri tidak mengelembung nanti.
6. 'Blind bake' pastri hingga keemasan.
*BLIND BAKE ----letakkan kertas timah pada permukaan doh dan taburkan kacang merah atau beras supaya berat. Apabila pastri dah keemasan, keluarkan kertas timah dan kekacang tu.....

Bahan inti:
1sb butter untuk menumis
1 biji bawang holland (dicincang)
1 biji bawang putih (dicincang)
1st rempah kari
1sb serbuk lada hitam
3batang jejari ketam(dipotong2)
2ekor sotong (dipotong2)
1cawan udang geragau basah
2tangkai daun sup (dipotong2)
2biji telur
1/2 cawan susu cair
garam secukupnya

*INTI-----terpulang mengikut kreativiti masing2

Caranya:
1. Panaskan butter, tumis bawang holland dan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan serbuk kari, serbuk lada hitam dan kacau rata.
3. Masukkan jejari ketam, sotong dan udang geragau. Rasakan masinnye sbb biasanya kalau letak udang geragau, tk perlu banyak garam sbb udang tu dah sedia masin.
4. Masukkan inti dalam pastri yg dah kuning keemasan tadi.
5. Pukul telur, susu cair hingga sebati. Masukkan daun sup. Kemudian tuang pada inti pastri tadi.
6. Bakar pastri selama 30 minit pada suhu 170C atau bila kita cucuk pada adunan telur dgn lidi, dah tak melekat.


SELAMAT MENCUBA





Tiada ulasan:

Catat Ulasan