Rabu, 31 Oktober 2012

Puding Karamel Keledek




Assalamualaikum. Bila cuaca panas mcm ni, nak mkn yg sejuk dan lembut je kat tekak. Teringat.....nak cuba buat karamel keledek ni. Tengok bahan semuanya ada....apa lagi, ligat jelah!!!!. Emmmm......sedap n lembut je....saya tambah parutan kulit limau so, ada rasa oren gitu!!!! Jom kita intai resepi ni.....


PUDING KARAMEL KELEDEK


Bahan Puding:
500gm keledek (direbus)
8 biji telur (dipukul menggunakan whisk)
1 tin susu cair
1 cawan gula pasir
1 cawan air
1sb parutan kulit limau
sedikit esen vanilla
pewarna kuning

Bahan karamel:
1/3 cawan gula pasir
3sb air
** masak gula dan air hingga keperangan kemudian masukkan dalam loyang , ketepikan.


Cara membuat puding:
1. Keledek, air dan gula dimesin halus. Masukkan dalam bekas.
2. Susu, kulit limau, vanilla, pewarna kuning dan telur, dimasukkan dalam adunan keledek tadi. Kacau rata kemudian tapis.
3. Masukkan adunan kedalam loyang yg ada karamel tadi.
4. Dalam layang berasingan, bubuh air panas mendidih dan letakkan loyang karamel tadi.
5. Bakar pada suhu 175C selama 1 jam setengah atau sehingga masak.
6. Boleh juga dikukus dan kukus sehingga bahagian tengah betul2 masak.
7. Sejukkan dahulu baru diterbalikkkan.


SELAMAT MENCUBA









2 ulasan:

  1. salam, kalau tak letak telur ok tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam......entahlah, saya tak pernah pulak tak letak telur. Kenapa, tak makan telur ke?

      Padam