Isnin, 15 Oktober 2012

Pau Kentang Berinti Ayam


Assalamualaikum dan selamat pagi. Eeemmm......mengepau lagi nampaknya!!!!!. Selagi seisi rumah lom jemu. Hari ni try pau kentang pulak. Alhamdulillah......menjadi semuanya, tak berkedut seribu!!!. Usaha itu tangga kejayaan....hahaha. Inti ayam tu atas permintaan.....so, ikutkan aje. Resepi pau masih saya copy Rahelblog cuma saya olah ikut kesesuaian. Jom kita intai......






PAU KENTANG BERINTI DAGING

Bahan :
380gm tepung pau
3/4st serbuk penaik
1 1/2st yis mauripan
230gm kentang (direbus dan dilecek halus)
1 1/2sb shortening
1 1/2sb susu tepung
4sb gula halus
150ml air
pewarna kuning

Caranya:
1. Masukkan semua bahan kering kecuali air, shortening dan kentang dlm bekas dan gaul sebati.
2. Masukkan pula shortening dan kentang, gaul rata hingga berderai (menyerupai serbuk roti)
3. Masukkan air sikit2 dan pewarna kuning, uli hingga sebati dan licin selama 15 minit (guna mixer)
4. Biar doh mengembang semala 20 minit kemudian kempiskan (buang angin)
5. Ambil adunan, timbang setiap satu berapa gram supaya sama besarnya (saya timbang 26gm).
6. Leperkan, masukkan inti kemudian tutup, bentukkan bulat. Biarkan selama 1 jam.
7. Kukus dengan api yg kecil selama 5 - 8 minit.


Bahan inti:
2 keping dada ayam (didadu)
1 biji kentang- kalau kecil 2bj (didadu dan direbus)
2 biji bawang putih (ditumbuk halus)
sedikit halia(ditumbuk halus)
1 biji bawang merah (ditumbuk halus)
2sb rempah kari
sedikit serbuk lada hitam
garam dan gula secukupnya.

Caranya:
1. Tumis bahan yg ditumbuk halus hingga wangi. Masukkan rempah kari yg dibancuh dgn sedikit air. 
2. Masukkan ayam, gaul rata hingga ayam masak. 
3. Masukkan kentang dan serbuk lada hitam, masak hingga rata. Rasakan garam dan gula. Sejukkan. 



Tiada ulasan:

Catat Ulasan