Rabu, 31 Oktober 2012

Ketam Masak Sos Cili Thai




Assalamualaikum. Masak apa hari ni?. Saya 'mengetam' hari ni sbb....ada permintaan!!!!. Walaupun ada yg tak boleh makan, jamah jamah je lah ye!!!





KETAM MASAK SOS CILI THAI

Bahan A:
5 ekor ketam (dibersihkan dan dibelah 2)
( * dilumurkan dengan sedikit garam, sedikit tepung jagung dan telur, goreng hingga masak dan ketepikan)

Bahan B (ditumbuk)
2 tangkai lada merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia

Bahan C:
4sb sos cili thai
1sb margerin
sedikit air
1 tangkai lada merah (dihiris kasar)
5 tangkai cili padi (dihiris kasar)
lobak merah secukupnya (dihiris memanjang)
epal hijau secukupnya (dihiris memanjang)
bijan hitam secukupnya


Caranya:
1. Panaskan  margerin dan tumis bahan B hingga garing.
2. Masukkan sos cili thai dan sedikit air, biar mendidih.
3. Masukkan lada merah,cili padi,bijan dan lobak merah, gaul rata .
4. Rasakan masin, masam dan manis....bila dah ok, masukkan epal, gaul rata dan tutup api.
5. Jirus sos yg dah masak tadi atas ketam.


SELAMAT MENCUBA





Tiada ulasan:

Catat Ulasan