Rabu, 10 Oktober 2012

Kerang Bersambal Cencaluk










Assalamualaikum. Hari ni mendung je......tapi jangan cepat sangat 'tadah tempayan'.....takut panas hingga ke petang.. Bila cuaca mcm ni, makan yg pedas2 dan panas2 sangatlah bestnya!!!!. Saya masak kerang cencaluk hari ni....Biasanya cencaluk ni orang makan ngan lada hiris dan bawang hiris, perah limau sambal. Tapi, dibuat sambal ikan , kerang dsbnya pun sedap. Kalau ikan bakar, sambal ikan tu letak cencaluk...perghhhhh.......sedap tu!!!!!. Jom kita intai......Saya buat sikit je ni, untuk sekali makan je.....


KERANG BERSAMBAL CENCALUK

Bahannya:
Semangkuk kerang (dah direbus dan kulit dibuang separuh je)
2 biji bawang putih(cincang)
sedikit halia(cincang)
3sb lada mesin
1tangkai lada hijau(potong2)
5 tangkai cili padi(potong2)
2 helai daun limau(hiris2)
2sb cencaluk
1sb sos cili 
1/2 biji bawang holland(didadu)

Caranya:
1. Tumis bawang putih dan halia.Dah wangi, masukkan lada mesin, tumis hingga garing.
2. Masukkan cencaluk, cili padi, bawang holland, daun limau, sos cili, masak hingga sebati.
3. Masukkan kerang, gaul rata dan rasakan masinnya. Kalau tawar tambah garam sebab biasanya tak perlu tambah garam sbb cencaluk dah masin.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan