Jumaat, 21 September 2012

Roti Manis Original










Assalamualaikum......adakah anda meroti hari ini?. Kalau saya dah tentu.......sejak dah pandai ni, dlm seminggu 3 x meroti. Ada yang tukang makan, no hal!!!!. Lagipun, dari satu adunan roti ni kita boleh pelbagaikan bentuk dan rasa. Kalau nak gebu2....satu adunan boleh dapat lebih kurang 23 ketul.....muai tu!!
Sapa2 nak mencuba buat roti manis ni....silakan, saya sertakan resepinya. Kata Liza Roti Manis.....ini resepi asas.....tq again Liza.



ROTI MANIS ORIGINAL
Sumber: Liza Roti Manis


Bahannya:
400gm tepung roti
100gm tepung gandum
100gm gula castor ( klu suka manis tambah sikit lagi)
265gm air sejuk + 1 bj telur
  40gm susu tepung
  80gm butter
  11gm yis
    1st   bread improver
    1st   bread softner

Caranya:
1. Campurkan semua bahan kering dan bahan cecair. Uli sebati (tangan @ mixer)
2. Masukkan butter, uli lagi sampai licin. Jika adunan melekit kat tangan, tak pe....
3. Perap adunan selama 30 minit, kemudian buangkan angin.
4. Bentukkan adunan tersebut. Jika melekit, oles tapak tangan ngan butter, baru bentukkan adunan tu.Perap sehingga naik 2x ganda.
5. Sebelum bakar, sapu atas roti.....telur yg telah dicampur ngan susu cair.
6. Bakar pada suhu 180'c selama 20 minit atau hingga keemasan.

# untuk sapuan.......1bj telur + susu cair sikit.


               SELAMAT MENCUBA


Tiada ulasan:

Catat Ulasan